Què és l’Escola Naturalwalks?

 

L’Escola Naturalwalks té per objectiu formar i assessorar a persones i organitzacions en diversos àmbits professionals relacionats amb la Natura. Principalment en la seva relació amb el món del turisme, la gastronomia i la salut.

Naturalwalks té una mirada internacional, desenvolupant la seva tasca principalment a Europa i Amèrica llatina.

TURISME

Aquesta àrea de formació dona les bases en el guiatge centrats en la qualitat dels serveis i és aplicada a diferents contextos professionals relacionats principalment amb el turisme.

La mirada de la formació en guiatge com a professió per Naturalwalks és holística i inclou tant el coneixement i la reflexió sobre la professió com l’aprenentatge de les tècniques relacionades amb la gestió de grups, la logística, els materials de suport i altres àrees de coneixement.

Tota la formació es pròpia de Naturalwalks i es basa en l’experiència de l’equip docent i el seu aprenentatge especialitzat en la seva àrea de coneixement.

Ecoturisme i guiatge de Natura

 

Orientat a l’aprenentatge de la professió de guia en entorns naturals en tota mena de climes i la seva relació amb el patrimoni cultural de cada indret. Cada curs s’adaptarà a l’entorn natural on té lloc la formació.

Es donaran les bases del guiatge enfocat a la identificació de la potencialitat dels diferents elements que formen part de la Natura, la seva relació entre ells i la potencialitat en la seva interpretació així com les diverses expressions culturals associades i les particularitats del guiatge adaptat a cada entorn.

La formació en guiatge no es centrarà en el coneixement dels recursos naturals (biòtics o abiòtics: geologia, flora, fauna o fongs, fenòmens meteorològics o climàtics) sinó en els elements interessants i limitadors per cadascun d’ells.
En els cursos avançats es treballarà en profunditat en el guiatge relacionat amb cada recurs especialitzat.

La formació els diferents aspectes per desenvolupament de la professió en aquests entorns, el disseny d’activitats guiades i la creació d’experiències.

Gastroturisme: guiatge en el producte gastronòmic

 

Orientat a l’aprenentatge de la professió de guia en entorns molt diversos relacionats directament amb la gastronomia a través d’un producte particular: el món de l’oli, la fruita, les tòfones, o productes culinaris propis de cada territori: arròs, pesca, fruita seca, etc.

 Per a cada tipus de recurs es dissenyarà un curs adaptat a les condicions particulars de l’entorn i tipus de recurs.

Enoturisme: guiatge en entorn de vinyes

 

Orientat a l’aprenentatge de la professió de guia en entorns vinculats al món del vi i dels licors associats –cava i esperits-.

Els cellers, les seves instal·lacions les vinyes i l’entorn natural que les envolta tenen particularitats que les fan especials en el disseny de rutes i en el tipus de guiatge.

La formació es centrarà en endinsar-se en aquestes particularitats pròpies, que comparteixen aspectes rellevants amb el guiatge en entorns naturals i la seva vinculació amb la gastronomia.

Formació en interpretació:
Tècniques d’interpretació del patrimoni natural i cultural

 

Les tècniques interpretatives formen el gruix que garanteix la qualitat en guiatge i en aquest curs s’aprofundirà en la interpretació com a àmbit de coneixement i en l’ús de les eines d’interpretació aplicades tant a diferents tipus d’entorns, patrimoni -tant natural com cultural-, com contextos professionals relacionats –educació, informació turística, gestió i conservació del territori, etc.-.

Al curs es desenvoluparà el context general dels orígens de la interpretació, així com les eines fonamentals pel bon desenvolupament d’una activitat interpretativa i l’aprenentatge teòric i especialment pràctic per dur a terme una xerrada, un guiatge i una avaluació seguint els criteris apresos.

El curs té un format intensiu –de 5 dies- i forma part de la formació certificada per Interpret Europe, del que Evarist March Sarlat és entrenador oficial des del 2014, amb 26 cursos realitzats en diversos indrets d’Europa i Sud Amèrica.

Cursos avançats especialitzats

 

 • Guiatge geològic
 • Guiatge botànic i etnobotànic
 • Guiatge en salut
 • Resolució de conflictes
 • Guiatge per a grups amb necessitats especials

Desenvolupament de producte turístic

 

Les formacions en la creació de producte turístic es centraran en l’anàlisi del territori, l’enfoc del tipus de turisme i recursos a interpretar així com en el perfil de públic a qui va adreçat.

Cadascun dels cursos té una base similar i es faran a mida en funció de la temàtica específica, lloc i requeriments demanats pel client.

GASTRONOMIA

Aquesta formació va a adreçada a professionals i persones interessades en aprendre i millorar el seu coneixement en l’ús dels recursos naturals silvestres vegetals -i fongs i bolets- dins del context ampli món de la cuina: la cuina sòlida amb diferents tipus de cuina tradicional o actual i el món dels licors tradicionals o el seu ús a cocteleria.

Els cursos són adaptats per cada grup de potencials ingredients i es duran a terme combinant la teoria i la pràctica de camp a diferents entorns naturals . Tots els cursos inclouen tècniques de recol·lecció, transport i conservació, i usos diversos a cuina.

Les formacions es faran a mida en funció del lloc on es volen fer i el tipus de producte seleccionat.

Gastrobotànica:


Ús dels recursos silvestres vegetals i fúngics aplicats a la cuina

Cuina:

 • Ús de plantes silvestres
 • Ús d’algues silvestres
 • Ús de fongs i bolets

Gastrobotànica:


Ús dels recursos silvestres vegetals aplicats a la licoreria:

Licors tradicionals:

 • Elaboració de Ratafia
 • Elaboració de Vermouths
 • Gastrobotànica aplicada a la cocteleria

SALUT

Aquestes formacions van adreçades a professionals i persones interessades en aprendre i millorar el seu coneixement en la millora de la salut a través de diferents mirades: l’ús dels recursos naturals silvestres vegetals i fúngics, des de la mirada del seu ús com a ingredients que aporten qualitat a la nostra nutrició i alhora com a vegetals que aporten substàncies que milloren la nostra vida aplicant les seves propietats remeieres.

Per últim, el tercer dels cursos va adreçat a persones que volen millorar la seva qualitat de vida a través de l’experimentació i el contacte conscient amb diferents espais de Natura de qualitat per generar un canvi en el benestar corporal, mental i emocional i es faran a través d’un recorregut i d’exercicis corporals.

Els cursos seran fets a mida, adaptats per a cadascun dels grups i es duran a terme combinant la teoria i la pràctica de camp en diferents entorns.

Nutrició

Els cursos seran fonamentalment de camp, i es centraran en la fàcil identificació en el seu indret natural de creixement de: plantes, algues, fongs i bolets silvestres comestibles i entendre la relació entre l’adaptació a l’hàbitat on viuen, l’època de l’any en que creixen i la seva composició natural.

Alhora s’aprendrà a partir de les propietats de cada ingredient quines parts es poden usar de la millor manera a la cuina i la seva aplicació per a la millora de la salut a partir de la seva aportació nutricionals.

Benestar i salut

Els cursos seran fonamentalment de camp, i es centraran la relació a diferents nivells de com la Natura ens pot ajudar a millorar la salut a partir de l’aplicació dels recursos del camp així com d’una relació més profunda amb entorns saludables.

A través d’exercicis personals i en grup es podrà intervenir per a  la millora de la qualitat de vida a través de l’experimentació i el contacte conscient per generar un canvi a diferents nivells de persona que permetin: més consciència i presència corporal, augment del nivell de tranquil·litat i silenci, millora de la quantitat d’energia i major contacte a través dels sentits amb l’entorn i les persones.

Fitoteràpia

Els cursos seran fonamentalment de camp, i es centraran en la fàcil identificació en el seu indret natural de creixement de: plantes, algues, fongs i bolets silvestres comestibles i entendre la relació entre l’adaptació a l’hàbitat on viuen, l’època de l’any en que creixen i la seva composició natural.

Alhora s’aprendrà a partir de les propietats de cada ingredient quines parts es poden usar de la millor manera i la seva aplicació per a la millora de la salut a partir de la seva aportació per prevenir símptomes o malalties.